Blogijate välimääraja

http://www.eslpod.com/eslpod_blog/wp-content/uploads/2008/07/dog-blog1.jpg

Tänapäeva infometsas uidates võib pilt silme ees üsna kirjuks minna, eriti kui võtta näppude alla reis veebipäevikupidajate (blogijate) levinud pesitsusalade. Kuidas aga infohuviline võiks erinevatel blogijatel vahet teha ja millised on neist sõbralikud, millised aga lausa ohtlikud, seda õpetabki käesolev Blogijate Välimääraja.

Lahtiütlemine:

Alljärgnev tekst on koostatud hariduslikul ja meelelahutuslikul eesmärgil. Kõik sarnasused ja viited reaalsetele indiviididele või blogidele võivad olla eksitavad ja ei pruugi vastata tegelikule olukorrale. Viidete järgimine on Lugeja omal vastutusel.

Harilik Blogija (Blogus Vulgaris)

Sellesse kategooriasse kuuluvad kõige klassikalisemad ja originaalilähedasemad blogijad – need, kes blogisse oma isiklikke mõtteid, arvamusi ja igapäevaseid läbielamisi üles tähendavad, hoolides rohkem või vähem sellest, kes või kas üldse keegi möödauitajatest pikemaks lugema jääma juhtub. Harilik blogija on üldiselt üsna ohutu ja kohati lausa ilus vaadata, eriti kui kirjaosavus on üle keskmise. Tihti võib olla Harilik blogija ka parasjagu keskpärase kõnepruugiga ja mitte paista teiste omasuguste hulgast millegagi silma, paisates maailma linke ja viiteid piltidele, mida ta on juhtunud päeva jooksul nägema.

Harilikku blogijat on lihtne tuvatada selle järgi, et tal on reeglina palju kategooriaid või tavalisest suurem sildipilv, kuna ta kajastab palju suuremat valdkonda, kui teised blogijad.

Arvustaja (Blogus Criticis), rahvasuus ka Kriitik

Sellesse liiki kuuluval blogijal on tavaliselt üsna kindlapiiriline valdkond, millest ta räägib. Kuigi Arvustaja on peamiselt rahumeelne, võib tema välja vihastamisel kurvad tagajärjed olla, kuna oma valju hääle tõttu on Arvustaja välja öeldu tõeks paljudele teistele. Negatiivsematele väljaütlemistele kalduvat Arvustajat kutsutakse rahvasuus tihti ka Kriitikuks.

Arvustaja blogi tunneb ära reeglina tema juttudele lisatud sildis või kokkuvõtvas lõpetuses sisalduva hinnangu andmise järgi, mis tihti teiste blogijate puhul puudub.

Kuulsusenarr (Blogus Gloria)

See liik moodustab tegelikult omaette perekonna ja jaguneb alamliikideks, mida vaatleme siinkohal eraldi.

Tööhuviline (Blogus Gloria Vocatio)

Tööhuvilise kirjatööd piirduvad enamasti tema igapäeva töö (või vahel ka hobi) valdkonnaga ja tihti lähevad sellesse üsna süvitsi, nii et ka pealiskaudsel vaatlusel on Tööhuviline kergesti ära tuntav. Vahel võib tekkida raskusi Arvustaja ja Tööhuvilise eristamisel, kuid Tööhuvilise tekstid on reeglina positiivses võtmes ja negatiivsed väljaütlemised on tihti emotsionaalsemad ning vähem teaduslikult põhjendatud.

Autor võtab omaks, et ta ka ise sellesse liiki kuulub.

Loovhing (Blogus Gloria Creatio)

Loovhinged tegelevad kõiksugu kunstifotograafia, luule ja muu taolise loominguga. Siia liiki kuuluvad ka need, kes mitte otseselt ei loo blogis, vaid oma käsitööst pilte üles riputavad. Samuti ka need, kes häbelikkusest tundmatu pseudonüümi all oma loomingut postitavad, et saavutada tuntust, kuid kartes läbikukkumist.

Loovhinged on tavaliselt väga sõbralikud ja tihti koonduvad kogukondadesse, et üksteise saavutusi hinnata ja kiita. Neid tunneb hästi ära ka väheste linkide ja viidete järgi, kuna blogi sisu on omalooming.

Kullaotsija (Blogus Pecunia)

Kullaotsijate eesmärk on koguda võimalikult suur kuulajaskond enda ümber ja siis selle auditooriumi pealt raha teenida, kas siis reklaami müües või leides endale sponsori. Lisaks on ka sellised Kullaotsijad, kes oma blogis otseselt rahateenimisega ei tegele, vaid pakuvad lugejatele erialast või üldharivat materjali või siis meelelahutust. Sellise tegevuse eesmärk on kuulajaskonna kasvatamine, kellele Kullaotsija muutub autoriteetiks ja kes seetõttu on vastuvõtlikumad hilisema müügitegevuse suhtes.

Pisiblogija (Blogus Vulgaris Parva)

Pisiblogijad on tegelikult Hariliku Blogija alamliik, kelle blogimise motiivid on üsna sarnased. Erinevus peitub väljaütlemiste mahus – Pisiblogijatel piirdub ühekordne öeldu tavaliselt 1-2 lausega, mahtudes niiviisi Twitteri või Facebooki formaati. Pisiblogijad on üsna kirev seltskond ja lähemal vaatlusel võib nende hulgas tuvastada isendeid, kes kalduvad rohkemal või vähemal määral mõne teise Blogijate liigi suunas, omades kõiki vajalikke tunnuseid, säilitades vaid väljaütlemiste mahu.

2 mõtet “Blogijate välimääraja” kohta

    1. Omalooming jah. Kahjuks polnud niipalju aega, et leida paremaid näiteid ja võibolla pildikesi juurde. Kes teab, võibolla kunagi lihvin seda välimäärajat.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga